Je moet een product of plan presenteren, een toespraak houden voor een collega of een lezing verzorgen voor vakgenoten. Spannend, zeker als je weinig ervaring hebt. Hoe pak je zo’n presentatie aan? Waarmee boek je succes? Of een presentatie slaagt, hangt niet alleen af van de inhoud van je betoog maar ook van de manier waarop je de boodschap overbrengt. Deze online cursus gidst je door alle onderdelen van je presentatie. Je krijgt praktische tips waarmee je onmiddellijk zelf aan de slag kunt.

Inhoud van de cursus

Beantwoord eerst drie basisvragen

Een succesvolle presentatie begint met een goede voorbereiding. Voordat je je presentatie inhoudelijk in de steigers zet, doe je er goed aan je te bezinnen op drie basisvragen: Wie zijn je toehoorders? Welk effect wil je bereiken? Hoe stem je de boodschap optimaal af op doelgroep en doel?

Breng structuur in je verhaal

Een goede presentatie heeft een heldere structuur. Je helpt het publiek als je aan het begin vertelt wat ze kunnen verwachten en hoe je presentatie is opgebouwd.

Vijf manieren om te openen

Een goed begin is het halve werk. Dat is de gedachte achter een aantrekkelijke opening. Wie in de eerste minuten van de presentatie de aandacht weet te trekken, heeft grote kans dat het publiek aandachtig zal blijven luisteren.

Vijf manieren om te eindigen

Vertrek met iets aardigs, dan blijf je in de gedachten van je publiek. Het belang van een goede hekkensluiter is evident: wat je het laatst zegt, ligt vers in het geheugen.

Oefen je Presentatietechniek

Met een mooi verhaal ben je er nog niet. Wie een presentatie verzorgt, houdt in zekere zin een performance. Je vraagt aandacht, dan moet je die aandacht ook verdienen.

Gebruik hulpmiddelen

Weet je dat je publiek meer oog is dan oor? De boodschap voor sprekers is dan ook: laat zien wat je zegt.

Succesfactoren bij presentaties

Of een presentatie slaagt, hangt niet alleen af van de inhoud van je betoog maar ook van de manier waarop je de boodschap overbrengt. We zetten de belangrijkste succesfactoren op een rijtje.

Soorten presentaties

Presentaties zijn er in soorten en maten. We laten de belangrijkste soorten presentaties de revue passeren en geven je enkele praktische tips.

Literatuur

Enkele boektitels over presenteren.

 

Zie ook

Gespreksmodel presentatie

Je wordt al onrustig bij de gedachte. ‘s Avonds in bed lig je te piekeren. Je droomt over de zenuwslopende spreekbeurten tijdens je middelbare schooltijd. Een presentatie geven: voor de meeste mensen is het een crime. Doodsangsten uitstaan is echter niet nodig; een goede presentatie geven kan iedereen. Het is vooral een kwestie van een gedegen voorbereiding en veel oefenen.

Presenteren

Nuttige websites bij het voorbereiden van een presentatie.

Lichaamstaal

Laat niet alleen je mond maar ook je lichaam spreken. Gebruik handen en voeten om het betoog te illustreren en onderstreep de boodschap met mimiek en gezichtuitdrukking.

Powerpoint

Met Powerpoint maakt zelfs de minst geoefende pc-gebruiker in een handomdraai prachtige presentaties.

Hoe geef ik een goede presentatie

Veel mensen hebben een hekel aan presenteren en doen het dus liever niet. Maar soms kom je er echt niet onderuit, bijvoorbeeld op je werk. Gelukkig hoeft presenteren helemaal niet vervelend te zijn. Met een goede voorbereiding en wat oefening is het zelfs leuk en leerzaam.

 Inl. [email protected] of bel 0135362101